Slank door de overgang

Afvallen in de overgang?

Leuk dat je op de link hebt geklikt!

Je zit dus waarschijnlijk in de overgang (of bijna) en ervaart onder andere problemen met je gewicht. Daar is iets aan te doen! Iedereen kan Happy zijn in de overgang!

We willen als vrouw allemaal dat we slank blijven en die platte buik behouden. Echter blijkt het in de praktijk moeilijk om dit in deze fase te realiseren. Maar er is hoop!

En daar wil ik het graag op deze pagina over hebben.

Wat is de overgang?

Met de overgang komt er een einde aan de vruchtbare jaren in het leven van een vrouw. De voorraad eicellen is bijna op, en daardoor stoppen uiteindelijk ook de menstruaties. Meestal komen vrouwen tussen de 45 en 56 jaar in de overgang. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Een vrouw kan dan niet meer zwanger worden. Deze periode gaat vaak gepaard met de nodige klachten, zowel op het lichamelijke als op het mentale vlak. Dat komt vooral door de verandering in de hormoonhuishouding.

De overgangsjaren zijn een beetje te vergelijken met een omgekeerde puberteit. Zoals er in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden die zich geestelijk en lichamelijk uiten, is dat voor een vrouw in de overgang hetzelfde.

Hoe komt het dat veel vrouwen aankomen in de overgang?

Het gaat om een combinatie van factoren. In de overgang blijf je op hetzelfde niveau functioneren, maar je lichaam verandert. Je hebt letterlijk minder calorieën nodig. Als je hetzelfde blijft eten, dan zal je gewicht toenemen. Maar er zijn meer factoren.

Als je ouder wordt, neemt namelijk je spiermassa af. Spieren vragen het meeste energie. Als je minder spieren hebt en je gaat niet meer bewegen, dan verbrand je minder en kom je automatisch aan.

Ook het oestrogeengehalte neemt langzaam af. Oestrogeen wordt niet meer vanuit de eierstokken geproduceerd. Het vetweefsel is zo attent om dit over te nemen, maar dan moet je wel vet hebben. Het lichaam is dan ook geneigd om meer vet vast te houden zodat je meer oestrogeen kunt aanmaken.

Naast gewichtstoename kan namelijk ook het lichaamsgewicht anders worden verdeeld. Het vet op de billen en bovenbenen kan zich gaan verplaatsen naar de buik.

De oorzaak van de verplaatsing van het lichaamsvet heeft te maken met het feit dat er nu relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron wordt aangemaakt. Net als bij te zware mannen zal het vet op de buik gaan zitten en niet op de bovenbenen.

Hoe ervaar jij je overgang?

Het blijft nog steeds een taboe en er wordt niet veel over gesproken. Gelukkig doen ze steeds meer onderzoek naar de ongemakken in de overgang. Dat is mooi want we willen graag goed geïnformeerd zijn en de regie een beetje in handen hebben in de levensfase van 40 tot en met 60 jaar.

Toch kan het weleens fijn zijn om met je vriendinnen van dezelfde leeftijd erover te praten, hoe zij het ervaren. Je zult merken dat ze net als jij ook ongemakken hebben. Hoe gaan zij daarmee om?

Lees ook: Top 8 boeken over de overgang

Misschien hebben ze wel tips en ideeën. Bedenk altijd, het is een natuurlijk proces en alhoewel iedere vrouw verschillend is en de overgang ook heel anders kan ervaren, kan alleen al erover praten opluchting bieden.

Wanneer je klachten te heftig worden is het altijd een goed idee om een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Hoe kun je gewichtstoename tijdens de overgang voorkomen?

Een makkelijke oplossing voor gewichtstoename in de overgang is er niet.

De beste manier om te voorkomen dat je aankomt tijdens de overgang is door je eetpatroon en wellicht je gehele levensstijl aan te passen.

Ineens intensief gaan sporten is niet verstandig maar hou voor een bepaalde periode eens bij hoeveel je beweegt op een dag. Is het echt nodig om voor dat kleine stukje de auto te pakken of had je dat ook met de fiets kunnen doen? 

Beweging helpt trouwens ook om andere overgangskwalen, zoals slapeloosheid en depressie, te voorkomen of te verminderen. Koop eens een stappenteller, trek je wandelschoenen aan en ga lekker lopen. Tuinieren, fietsen, zwemmen, de badkamer soppen of een dagje shoppen telt ook. Probeer minimaal een half uur per dag actief bezig te zijn, dan ben je op de goede weg. Beweeg bij voorkeur buiten; dat is dan weer goed voor de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is in de strijd tegen osteoporose (botontkalking).

Tel je calorieën die je per dag binnen krijgt. Zijn dit er meer dan 2000 probeer dit dan eens te minderen.

Dit kan bijvoorbeeld door minder alcohol te drinken. In alcohol zitten veel calorieën maar let ook op de hoeveelheid suikers die je binnen krijgt. Vervang suikerrijke tussendoortjes door alternatieven die minder suiker bevatten. Let daarnaast op de porties.

Vaak is het een kwestie van wennen, na een paar dagen minder eten merk je al dat je sneller verzadigd bent. 

Tip: drink een groot glas water voor iedere maaltijd. Dit geeft je een voller gevoel waardoor je minder eet.

Gezond eten, meer bewegen en minder stress dragen allemaal bij aan het afslankproces.

Een andere levensstijl is vaak de beste oplossing.

Gezond eten, meer bewegen en minder stress dragen allemaal bij aan het afslankproces. Het gaat misschien niet meer zo snel als vroeger, maar als je doorzet zullen de overtollige kilo’s echt wel verdwijnen. Verander dus je eetpatroon en ga bewegen. Niet voor een maand of twee, maar voor de rest van je leven. Je stofwisseling verandert nu eenmaal als je ouder wordt, en ouder worden is helaas niet iets tijdelijks.

Vind je het lastig om nieuwe eet- en leefgewoonten toe te passen? Lees dan eens wat boeken over de overgang die inspringen op dit thema.

Nu we het toch over boeken hebben..

Snel en makkelijk afvallen in de overgang dankzij Ria Kamelle?

In dit artikel heb je gelezen waarom gewichtstoename tijdens de overgang voorkomt, en wat je eraan kunt doen.

Ik heb je nog niet vertelt over het programma Slank door de overgang van Ria Kamelle.

In ‘Slank door de overgang’ vertelt Ria je precies hoe je gewichtstoename tijdens de overgang kunt voorkomen door haar recepten, informatie en tips te volgen.

Al meer dan 2000+ vrouwen zijn je met succes voor gegaan.

Ik heb het boek nu ook bestelt en het ziet er echt goed uit. Ik ga ermee aan de slag en ga mijn ervaring zo snel mogelijk met je delen!

Wil je ook slank de overgang door dan raad ik je zeker aan om even op de website van Ria te kijken.

Wil jij slank door de overgang?

Klik op de knop hieronder om het programma van Ria Kamelle te bekijken

Bewaar deze pin voor later:

Slank door de overgang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s