Stress in de overgang

Stress in de overgang

In de overgang hebben veel vrouwen klachten als: opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen en stemmingswisselingen. De oorzaak van deze klachten zijn de hormoonspiegelingen. Ook op stress reageert ons lichaam met hormonen.

Stress tijdens de overgang zorgt ervoor dat het hormoonsysteem nog meer uit balans raakt, waardoor de overgangsklachten verergeren. De verminderde nachtrust als gevolg van de overgang /stress vergroot je stressgevoeligheid en zorgt ervoor dat je een korter lontje hebt.

Uit onderzoek is gebleken dat het risico op een depressie bij vrouwen in de menopauze dubbel of zelfs driedubbel zo hoog is als bij vrouwen voor of na de menopauze. De onderzoekers vonden uit dat de daling van estradiol, een vorm van oestrogeen, zorgt voor meer irritatie..

Leven zonder stress

Het grootste deel van stress kun je vermijden. Je hebt het zelf in de hand. Stress zit meestal in je hoofd. Het is jouw hoofd, dus je kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Maar hoe doe je dat? Is een leven zonder stress wel mogelijk? Lees over de magische truc: van stress naar ontspanning.

var bol_sitebar={“id”:”bol_1609860948370″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000131818797″,”familyId”:””,”site_id”:”1106794″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:false,”link_name”:”Ymea%20Overgang%208%20in%201%20%u2013%20Ondersteunt%20bij%208%20overg…”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js
var bol_sitebar={“id”:”bol_1609861120917″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000005153528″,”familyId”:””,”site_id”:”1106794″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:false,”link_name”:”A.Vogel%20Famosan%20Salvia%20Extra%20Sterk%20Tabletten%20-…”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js

(Gebruik in overleg met huisarts of specialist)

Hoeveel weegt stress precies?

Laten we eens een oefening doen. Neem al je zorgen van de afgelopen twaalf maanden. Alle uitdagingen waar je mee worstelde: je relaties, je werk, jezelf, je toekomst of je gezondheid. Denk aan al die uren die je hebt gepiekerd. Kun je dat bevatten?

Heb je überhaupt enig idee hoeveel uren dat waren in de afgelopen twaalf maanden? Ik denk honderden, misschien wel meer dan duizend. Dat is vrij normaal…

Pak nu al die stress, negatieve gedachten en piekermomenten bij elkaar en til het op. Hoeveel zou dat wegen? Wat is het gewicht van al die zorgen? Het antwoord is: niets – nog geen gram. Het is allemaal lucht.

Het is niet tastbaar, het zijn alleen maar gedachten. En gedachten wegen niets. Vreemd dat iets dat niets weegt toch zo zwaar kan voelen!

Stress in de overgang

Een magische truc.

Heb je wel eens uren gepiekerd over een probleem? Gegarandeerd dat je lichaam dat voelde: je ademhaling werd oppervlakkig, je buikspieren spanden zich, de frons boven je wenkbrauwen werd dieper. Je gedachten wogen niets, maar het effect ervan woog tonnen.

Heb je ooit gemerkt dat een uur later alle stress weg was? Dat je in precies dezelfde ruimte zat, maar je heel anders voelde? Er was geen spanning meer, je ademhaling was rustig en de frons op je voorhoofd was verdwenen.

Wat is er veranderd?

Hoe kan dit? Je bent nog precies in dezelfde ruimte, je bent nog steeds dezelfde persoon. In de werkelijkheid is niets veranderd. En toch is alle stress weg.

Dat is toch een magische truc? Uiterlijk is alles hetzelfde, maar je voelt je compleet anders. Het lijkt wel of dat zware gevoel in rook is opgegaan. En dat klopt ook. Je stopte met piekeren over het probleem – en de stress verdween direct. Terwijl je niet eens je lichaam bewoog!

Je zette alleen een knop om in je hoofd. Vaak kunnen we die knop niet meer terugvinden, maar hij is er wel altijd…

Leven zonder stress.

Jij en ik bepalen voor een groot deel zelf hoeveel stress we ervaren. Natuurlijk ervaren we stressvolle situaties, die horen bij het leven. Maar de grootste stress wordt veroorzaakt in onze gedachten. En aangezien het onze gedachten zijn, kunnen we zelf bepalen hoe we daar mee omgaan.

De meeste mensen focussen op het veranderen van situaties. Maar om stress te verminderen werkt het beter en sneller om je te focussen op het veranderen van je gedachten.

Pak de kern aan…

Doe je dit, dan kun je rust vinden in elke situatie. Doe je dit niet, dan kun je een situatie veranderen om daarna te ontdekken dat je in de nieuwe situatie je óók weer stress ervaart…

Wees slim, pak de kern aan: dat is de weg naar blijvende verandering!

Leven zonder stress is misschien nooit helemaal mogelijk. Maar ik weet zeker, uit ervaring , dat je 90% van alle stress kunt vermijden. De onderstaande cursus leert je stap voor stap hoe je dat moet doen. Laat je stress los en kies voor een ontspannen leven. Dat is waar de echte magie begint…

Wil je minder stress?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

15.000+ cursisten gingen je voor!

Lees ook: Happy op Yoga

Geschreven met hulp van auteur:

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Hij is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via Newstart.nl meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.

Bewaar deze pin voor later op Pinterest:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s