10 vragen aan de overgangsconsulente

10 Vragen aan de overgangsconsulente

De overgang is zo’n grote lichamelijke verandering, dat het allerlei vragen oproept. Het is goed te weten dat je met alle vragen terecht kunt bij een overgangsconsulente.

Een overgangsconsulente is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de zorg voor de vrouw rondom de overgang.  Ze kan je helpen bij fysieke en mentale overgangsklachten en heeft daar meer tijd voor dan eventueel een huisarts. 

Ik vond het interessant om eens te bekijken wat een overgangsconsulente allemaal doet en hoe ze te werk gaat. Op het internet kwam ik terecht op de website van het VVOC oftewel ‘De vereniging verpleegkundige overgangsconsulenten’. 

Op de site lees ik dat jaarlijks honderden vrouwen zich naar tevredenheid laten informeren, adviseren en begeleiden over de overgang door één van de bij VVOC aangesloten (Verpleegkundig/Verloskundig) Overgangsconsulenten. Dat ze adviezen geven op het gebied van voeding, leefstijl, supplementen en medicatie om gezond door de overgang te komen zonder dat zij hierbij een commercieel belang hebben

10 vragen aan de overgangsconsulente

Ik ben op zoek gegaan naar een verpleegkundige overgangsconsulenten via VVOC en kwam terecht bij Caroline van Lokven. Ze is gespecialiseerd verpleegkundige en heeft sinds 2009 een eigen praktijk in Heesch en Den Bosch. 

Geheel corona-proef heb ik aan Caroline 10 vragen gesteld:

1. Als eerste wil ik vragen u voor te stellen. Wie is Caroline van Lokven, wat is haar voorgeschiedenis en opleiding?

Ik ben verpleegkundige, 57 jaar, getrouwd en 2 kinderen. Ik heb sinds 2009 een eigen praktijk waarin ik vrouwen adviseer en begeleid op het gebied van overgangsklachten. Hiervóór heb ik in diverse ziekenhuizen gewerkt op de cardiologie-, cardiochirurgie- en intensive careafdelingen.
Ik ben lid (en bestuurslid) van de beroepsvereniging VVOC (vereniging van verpleegkundig overgangsconsulenten). Hierdoor zijn bijscholingen, kwaliteit, samenwerking met gynaecologen en vergoedingen van onze consulten goed gewaarborgd.

2. Wat doet een verpleegkundige overgangsconsulente? En hoe gaat u te werk?

Ik adviseer en begeleid vrouwen met overgangsklachten. Dit doe ik door een stukje voorgeschiedenis te bespreken, door te bekijken in welke fase van de overgang de vrouw zich bevindt, door uitleg te geven wat het betekent om met een afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen te maken te krijgen en door een klachtenscorelijst af te nemen. Hierna volgt een advies: dit is een combinatie van leefstijl- en voedingsaanpassingen, maar eveneens kan dit een advies zijn op het gebied van hormoontherapie en/of andere medicatie.

3. Wat is de gemiddelde leeftijd van de vrouwen die naar een consult komen?

De gemiddelde leeftijd is ongeveer tussen 45 en 54 jaar. Maar ook jonge vrouwen van net of nog geen 40 zie ik in mijn praktijk, en deze behoeven vanwege hun jonge leeftijd extra aandacht. En zo zijn er soms ook vrouwen van 60 of 65 jaar. De overgangsleeftijd is heel breed: de menopauzeleeftijd (stoppen met menstrueren) tussen de 42 en 60 jaar wordt als normaal beschouwd.

4. Wat zijn de meest gehoorde vragen en klachten als ze bij u komen?

Een van de meest gestelde vragen is: Waarom weet de huisarts zo weinig van de overgang? Maar ook: Kunnen gewrichtsklachten tijdens de overgang voorkomen. En ja, dat kan. Er zijn genoeg vrouwen die bij de neuroloog of reumatoloog terecht komen terwijl ze in feite overgangsklachten hebben.

Andere veel gehoorde klachten zijn stemmingswisselingen, kort lontje, burnout klachten, libidoverlies en slecht slapen. En natuurlijk ook opvliegers en nachtelijke warmte of zweetaanvallen.

5. Wat is het meest gegeven advies over voeding?

De witte suikers achterwege laten en mediterraan gaan eten: Dus veel (gekleurde) groenten, peulvruchten, stukje fruit, olijfolie, vis en zeevruchten en matig met zuivel en vlees. Veel drinken in de vorm van water en thee, maar frisdranken en sappen achterwege laten.

6. Voert u ook onderzoeken uit?

Ik meet altijd de bloeddruk en ik bereken het BMI. Daarnaast kan ik het bloedsuikergehalte en het cholesterolspectrum bepalen door middel van een vingerprik.

7. Klopt het dat veel vrouwen onzeker worden in de overgang?

Ja dat klopt. Dit heeft veelal te maken met de veranderingen die vrouwen voelen in hun lijf, maar ook in hun psyche. Soms merken vrouwen ineens dat ze nerveus kunnen worden voor iets waar ze voorheen nooit bij na dachten, of is er zelfs angst en/of paniek. Ook kan het te maken hebben met het korte termijngeheugen dat gaat haperen zoals niet meer op namen kunnen komen en dingen vergeten. Maar ook het veranderende lichaam kan voor onzekerheid zorgen.

8. Zijn er ook hele aparte gevallen bekend van vrouwen in de overgang?

Ja, maar dan gaat het over verkeerde behandelingen en dat is lastig om hier nader op in te gaan.

9. Hoeveel consulten zijn er nodig om vrouwen goede zorg te verlenen?

Er zijn meestal 1 à 2 consulten nodig om vrouwen goed van advies te kunnen voorzien en om bepaalde gezondheidsrisico’s die een rol gaan spelen in de overgang goed te kunnen inventariseren. In een vervolgconsult is het fijn om te kunnen evalueren en om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden en om soms een behandeling of advies bij te sturen.

10. Wordt de verpleegkundige overgangsconsulente vergoed door de verzekering?

Ja, de consulten van de overgangsconsulente die lid is van de VVOC worden in de meeste aanvullende polissen vergoed. Hierdoor gaan de kosten niet van het eigen risico af. Welke verzekeringen de overgangsconsulten vergoeden kun je hier zien: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/overgangsconsulente

Hormoontherapie: ja of nee?

Verpleegkundig Overgangsconsulent Caroline van Lokven was gevraagd door de AvroTros om mee te werken aan een item over de overgang.

Bekijk hieronder het interessante filmpje met uitleg over het wel of niet gaan gebruiken van hormoontherapie.

Wil je graag een afspraak maken met Caroline van Lokven? Dit kan via telefoonnummer 06-45488165  of via mail

(Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig voor het maken van een afspraak)

10 vragen aan de overgangsconsulente

Lees ook wat doet suiker met je tijdens de overgang.

Wat vond je ervan?

Vond je dit een interessante reportage en zou je het leuk vinden als ik nog meer van dit soort artikelen zou plaatsen? Laat het me weten!

Bewaar deze pin voor later op Pinterest:


10 vragen aan de overgangsconsulente

Een gedachte over “10 Vragen aan de overgangsconsulente

Geef een reactie