Leeg ei met veertje

De vertrokken eicellen

Wat gebeurt er met je eitjes tijdens de overgang?

In de baarmoeder maakt een foetus zo’n 6 tot 7 miljoen eicellen aan. Dat is het hoogste aantal eitjes in je leven. Als de foetus begint te groeien begint dit aantal al af te nemen. Bij de geboorte heb je er nog maar 1 tot 2 miljoen over. 

Als je de puberteit bereikt zijn er nog zo’n 400.000 exemplaren over.  

In deze aangebroken tijd beginnen je eicellen met groeien en rijpen. Dit doet iedere eicel in zijn eigen eiblaasje, de follikel. Een follikel is een blaasje gevuld met vocht. In dit vocht zitten hormonen en voedingstoffen. Door deze bouwstoffen kan de eicel zich ontwikkelen tot een rijp eitje. Iedere vrouw heeft bij haar geboorte een vooraf vastgelegd aantal follikels. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.

Aantal eicellen volgens de leeftijd

  • Aantal eicellen volgens de leeftijd
  • 5 tot 7 miljoen in de 5de maand van de zwangerschap
  • 1 tot 2 miljoen tijdens de geboorte
  • 400.000 in de puberteit
  • 25.000 op leeftijd van 37 jaar
  • 10.000 opde leeftijd van 40 jaar
  • 1000 in de menopauze

En toen was het op..

En als je dan ongeveer rond de 51 jaar bent, dan zijn alle goeie en welgevormde eitjes op. Dan heb je alleen nog van die armzalige eenheden, alsof een vogeltje alle andere lekkere besjes er al heeft uitgehaald.

Die laatste eicellen kunnen niet meer goed ‘uitrijpen’ omdat je hormoonspiegel rond die leeftijd al een stuk lager ligt. Om die flinke reis naar de baarmoeder te kunnen maken hebben ze een flinke stoot oestrogeen en progesteron nodig en je raad het al, ook dat neemt in een rap tempo af. Al na je 35 jaar. Dus dat gaat hem niet meer worden.

En je baarmoeder?

Je baarmoeder bereidt zich normaal gesproken voor op een bevruchting door een dikke slijmvlieslaag op te bouwen, die hij tijdens de menstruatie dan weer afstoot.

Omdat je progesteron in je lichaam afneemt, wordt er meer slijmvlies in de baarmoeder opgebouwd. Mocht er dan op latere leeftijd een bevruchting plaats vinden dan kan zo’n bevruchte eicel zich niet meer innestelen in dat taaie slijmvlies.

Menstruatiebloedingen

Het kan zijn dat je van die enorme menstruatiebloedingen krijgt tijdens de overgang. Dit heeft hier ook mee te maken. Soms laat dit slijmvlies in een keer los. Je kunt je voorstellen dat dat hevige bloedingen teweeg kan brengen.

De Groene Cup – duurzame menstruatiecup

Let er op als dit vaak bij je voorkomt dat je af en toe laat controleren of je ijzergehalte op peil blijft! Let daarom op je voeding, eet gezond en neem op tijd je rust. Deze site kan je eventueel helpen met al je vragen: www.hevigbloedverlies.nl

Is de overgang voorbij als de bloedingen gestopt zijn?

Als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, kun je ervan uitgaan dat je door de overgang heen bent. Het kan voor komen dat je in dat jaar dan nog wel opvliegers hebt of andere symptomen die te maken hebben met de overgang. Dat komt omdat je hormonen niet alleen je menstruatie aansturen maar je hele lichaam. Dit is een ingewikkeld proces. Ik heb het daar nog over op andere pagina’s op mijn website.

Lees ook 10 vragen aan de overgangsconsulente

40PlusRelatie

Bewaar deze pin voor later op je Pinterest

Een gedachte over “De vertrokken eicellen

  1. Wij hebben speciaal voor vrouwen in de overgang Female Care and Comfort ontwikkeld. Een glijmiddel dat direct helpt bij vaginale droogte zonder hormonen of andere toegevoegde middelen die allerlei bijwerkingen hebben. Volledig hypoallergeen met een track record van vrouwen die echt geholpen zijn. Maar ipv het vertellen, sturen we graag gratis samples zodat vrouwen het zelf kunnen ervaren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s