Top 8 boeken over de overgang

Top 8 boeken over de overgang

Het is erg fijn om mee te kunnen praten als je in de overgang bent. Je ervaringen onderling te delen met bijvoorbeeld  je vriendinnen. Maar dit doen veel vrouwen vaak niet. De overgang is niet echt een sexy onderwerp. Het wordt door vele nog steeds gezien als een taboe. Juist daarom is het fijn om een boek te lezen over de overgang. Een boek, want op het internet is de informatie vaak kort, vluchtig en druk. Boeken over de overgang laten je zien wat andere vrouwen tijdens de overgang ervaren en hoe ze met lichamelijke en geestelijke veranderingen omgaan.

Lees ook: Slank door de overgang

De cliché dingen van de overgang die weet je allemaal wel. Je weet van opvliegers, en je weet als ik niet meer ongesteld word dan ben ik in de overgang, of de overgang komt eraan. Maar als je een boek leest dan leer je dat er nog zoveel meer is. Boeken over de overgang laten zien wat andere vrouwen tijdens de overgang ervaren en hoe ze met lichamelijke en geestelijke veranderingen omgaan. Al die informatie geven je een eye-opener. Je wordt wijzer over het ouder worden, de mind, de hormonen. Je leest over onderwerpen die je misschien hebt weg gestopt al die jaren.

Door deze informatie met elkaar te delen begrijp je je lichaam en elkaar beter. Begin daarom met lezen en vind antwoord op je vragen rondom de overgang.

Dit is mijn top 8 boeken overgang en ouder worden:

Top 8 boeken over de overgang

1. Te lijf

Auteur: Isa Hoes & Medina Schuurman

Taal: Nederland│November 2018│256 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 4.5 uit 5.

‘Te lijf’ staat bij mij op nummer 1. Het is een heel informatief en leuk boek dat op een bijzondere manier geschreven is. In ‘Te lijf’ halen Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. In dit boek onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd en hart – rimpels, opvliegers en stress – maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Tijdens hun zoektocht praten zij met deskundigen en experimenteren ze met onder andere botox, rebalancing, trilapparaten en readings. Echt heel leuk om te lezen! Ik hou ervan!

2. Ook leuke meisjes worden vijftig

Auteur: Maaike de Vries

Taal: Nederland│December 2020│ 320 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 5 uit 5.

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in ‘Ook leuke meisjes worden vijftig’ zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Het mooie van dit boek is dat de acteurs proberen de overgang als taboe te doorbreken. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd. Een heel luchtig, vooral praktisch boek vol herkenbare situaties. Grappig en lief geschreven!

3. Voeding & Hormonen

Auteur: Marjolein Dubbers

Taal: Nederland│Maart 2020│ 160 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 5 uit 5.

‘Voeding & Hormonen’ gaat in op vragen als: Voel je je niet fit? Ben je te zwaar, extreem hongerig vlak voor je menstruatie of slaap je slecht? Neem dan je voeding eens onder de loep!

Met dit boek kan elke vrouw te weten komen hoe je met voeding je hormoonbalans positief kan beïnvloeden. Met dit makkelijk leesbare boek reikt de schrijfster je de nodige kennis aan en geeft ze handige tips en recepten waarmee je het zelf eenvoudig in praktijk kunt brengen. Wil je meer weten over hormonen en hoe je deze met voeding kan beïnvloeden dan raad ik je dit boek van harte aan!

BoekenBoeken

4. Stralend door de menopauze

Auteur:  Leen Steyaert

Taal: Nederland│Augustus 2016│ 304 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 4.5 uit 5.

‘Stralend door de menopauze’ is het eerste boek dat een positief verhaal brengt. Leen Steyaert vertelt je hoe je door een gezonde levensstijl en met natuurlijke middelen de ongemakken kunt vermijden of beperken, maar vooral hoe je van de menopauzejaren kunt leren en ontdekken dat je na je vijftigste een boeiende nieuwe tijd te wachten staat.

Dit boek is niet enkel een aanrader voor elke ‘menopauzale’ vrouw maar ook voor haar naaste familie, partner en kinderen. Het bevat heel wat nuttige tips die in de praktijk makkelijk toe te passen zijn. Voor elke vrouw die beslist heeft om de menopauze positief te beleven: lees dit boek!

5. Oomen stroomt over

Auteur: Francine Oomen

Taal: Nederland│November 2019│ 240 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 4 uit 5.

Francine Oomen staat bekent van haar boekenreeks ‘Hoe overleef ik’, waarmee ze duizenden pubers door een lastige tijd loodst. Doordat ze aan het worstelen was met een reeks symptomen, van breinblubber tot opvliegers en verzakkingen van velerlei aard is dit boek ontstaan over de overgang. Francine schrijft eerlijk, pijnlijk eerlijk over wat ze voelt, denkt, meemaakt. Dit is hét boek dat je wilt lezen als je zelf in de menopauze komt, omdat het grappig en leerrijk is. Het is een boek dat je vlot leest, met veel leuke tekeningen. Het vertelt niet de standaard dingen die je overal hoort/leest maar het vertelt je hoe het écht is/écht voelt.

Het is een verademing en een aanrader. Zeker ook voor partners! Dan hoef je het zelf niet meer uit te leggen …

6. Puur natuurlijk door de menopauze

Auteur:  Anntje Peeters

Taal: Nederland│April 2019│ 192 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 4.5 uit 5.

In ‘Puur natuurlijk door de menopauze’ geeft Anntje Peeters je een praktisch overzicht over de natuurlijke middelen en kruiden die je kan inzetten om zonder bijwerkingen klachten te voorkomen of te verhelpen. Enkele simpele aanpassingen aan je levensstijl en voeding in combinatie met een paar doeltreffende kruiden is mogelijk alles wat je nodig hebt om deze nieuwe levensfase krachtig en energiek in te gaan.

Om een voorbeeld te noemen er wordt vaak gezegd: stop met koffie, dit is een boosdoener. Maar Anntje legt uit, wat koffie met je lichaam doet en waarom je het beter kan vermijden. En als je het wel wil drinken, wanneer je dat het beste kan doen.

Heel boeiend om te lezen!

7. Hormoonbalans voor vrouwen

Auteur: Ralph Moorman

Taal: Nederland│Oktober 2015│ 220 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 4 uit 5.

In Hormoonbalans voor vrouwen neemt Ralph Moorman 38 veel voorkomende klachten en ziekten bij vrouwen onder de loep; van acne tot overgangsklachten of moeilijk zwanger kunnen worden, van pijn bij het vrijen tot PMS of depressie en van vaginale schimmelinfecties tot cellulite of afwijkende uitstrijkjes. Hij zoekt de diepere oorzaak, en legt uit hoe je deze klachten zelf aan kunt pakken. Dit boek is handig om in je boekenkast te hebben staan om te raadplegen bij problemen of vragen.

Een duidelijk en vooral praktisch geschreven boek. Veel informatie die overzichtelijk is gerubriceerd. Korte uitleg over wat en waar gaat het over; aantal klachten kort samengevat; wat kun je zelf doen; wat zeggen artsen en tips en adviezen. Voor iedereen geschikt van laag tot hoog opgeleid. Een aanrader!

8. Hoe ouder, hoe mooier de tweede helft te lijf

Auteur: Isa Hoes & Medina Schuurman

Taal: Nederland│Augustus 2020│ 208 pagina’s

Reviews score:

Waardering: 3.5 uit 5.

Isa Hoes en Medina Schuurman laten in Hoe ouder hoe mooier zien dat je als vrouw van 50 jaar of ouder juist begint aan een fantastische tweede helft! 

Ze hebben daarvoor de hulp ingeroepen van mooie, sterke en krachtige vrouwen als Hélène Delhaas, Liliane Ploumen, Lizette Thooft, Marianne Verhoeven, Angela Maas, Rahma el Mouden en Neelie Kroes. Uit de gesprekken die zij voerden met deze vrouwen verzamelden Isa en Medina inspiratie op het gebied van schoonheid, gezondheid, spiritualiteit, seksualiteit en vooral empowerment. Een boek boordevol herkenbare verhalen en praktische tips voor iedere vrouw die knetterknap de barricades op wil gaan.

Zit er iets voor je bij?

Welk boek leest jij het liefst? En heb je nog een tip over een boek dat over de overgang en ouder worden  gaat? Zet het gerust in een reactie hieronder!

Bewaar deze pin voor later:

Top 8 boeken over de overgang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s