Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang

Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang?

Er bestaan veel overgangsklachten, maar wat bij mij de laatste weken niet zo goed gaat is slapen. Ik heb extreem last van slapeloosheid. Iedere avond als ik in mijn bed stap, dan weet ik al dat het weer een lange nacht gaat worden. Steeds maar woelen en draaien in bed. Vaak wakker worden omdat ik het zo warm heb! Er zijn zelfs ook vrouwen die noodgedwongen uit bed moeten en zich middenin de nacht moeten opfrissen en verschonen. 

Ik sla het dekbed maar weer open om het vervolgens weer koud te krijgen. Doe het maar weer dicht.. En als dat allemaal gebeurd is, ga dan maar weer eens in slaap komen…

En dan gaat het redelijk, doezel ik weg, bijna in slaap en dan moet ik plassen. En dat is dan ook al de 3e keer die nacht. Daarbij nog de hartkloppingen en de bizarre en intense dromen en mijn feestje is weer compleet. Ik raak hierdoor zo vermoeid en overdag prikkelbaar, ik ben gesloopt! Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang? Dit moet anders kunnen. Ik ga op onderzoek! 

Slapeloosheid door de overgang 

Wij vrouwen in de overgang, kunnen door de schommelingen in het hormoonhuishouden last krijgen van slaapproblemen. Zo’n 40 procent van de vrouwen tussen de 45 en 60 jaar blijkt hier last van te hebben. Deze ‘innerlijke stress’ kan de volgende klachten veroorzaken wat betreft slaap:  

  • Wakker worden door opvliegers of hartkloppingen
  • Moeilijk in slaap komen of niet meer doorslapen
  • Minder of juist meer slaap nodig hebben
  • Nachtzweten
  • Met een schok wakker worden
  • Heftige dromen
  • Malende gedachten

#OESTROGEEN Het blijkt dat oestrogeen veel invloed heeft op je nachtrust. Het verhoogt je diepe slaap (je remslaap). Het spreekt voor zich dat schommelingen hierin minder of moeilijker slapen tot gevolg hebben. Als het verhoogd is zal je onrustiger slapen, wanneer je oestrogeenspiegel verlaagd is zal je minder slapen, ook al ben je moe. 

#PROGESTERON Tijdens de overgang maak je minder oestrogeen, maar ook minder progesteron aan. Progesteron zorgt er op natuurlijke wijze voor dat je slaperig wordt en oestrogeen helpt om dieper in slaap te komen.  Wanneer je hier door de overgang een tekort aan krijgt, kun je dus niet alleen slecht in slaap komen, maar word je ’s nachts ook vaker wakker. 

Oud: als jij en je tanden niet meer in dezelfde plaats slapen

Wiet van Broeckhoven

#NACHTZWETEN Zo’n 70 tot 80 procent heeft last van nachtzweten. De ‘thermostaatknop’ die normaal je tempratuur regelt die is door de hormonen totaal van slag. Tijdens de overgang denkt het lichaam onterecht dat het te warm is waardoor de bloedvaten gaan verwijden en je gaat transpireren omdat het lichaam wil afkoelen. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Het kan totaal geen kwaad maar het is zo vervelend!

#HARTKLOPPINGEN Men spreekt van hartkloppingen wanneer iemand het eigen hart voelt kloppen. Dit heeft te maken met je autonome zenuwstelsel; het deel van je lichaam dat de automatische functies zoals je hartslag en ademhaling aanstuurt. Door de daling van het oestrogeenhormoon kan dit zenuwstelsel wat van slag raken waardoor je hart ineens op hol slaat. Daarnaast worden hartkloppingen getriggerd door factoren als stress, emoties, een hoge bloeddruk en opvliegers. Deze klachten komen tijdens de overgang ook regelmatig voor. Het is dus niet vreemd dat het merendeel van de vrouwen in de overgang soms hartkloppingen krijgt.

Wat kan ik tegen die slapeloosheid doen?

Wanneer je slecht kunt slapen tijdens de overgang zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit aan te pakken:

Slaapdagboekje bijhouden

Eigenlijk moet je eerst de oorzaak van je slechte slapen in kaart brengen. Dan weet je waar je iedere keer wakker van word en ligt. Dit kun je doen door een slaapdagboekje bij te houden. Schrijf hierin op hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je wakker wordt en hoe uitgerust je je dan voelt. En schrijf ook op wat je ’s nachts wakker houdt. Lig je te piekeren? Schrijf dan op welke zorgen of gedachten je ’s avonds wakker houden.

1.  Wanneer hieruit bijvoorbeeld blijkt dat je slaaploosheid vooral lijkt te komen door nachtelijk transpireren, dan kun je dit aanpakken door je kamer koeler te maken. Ga op zoek naar een stille ventilator en/ of zet het raam open of op een kier. Is het warm buiten? Houd de ramen dan juist gesloten, maar zet je slaapkamerdeur open.

2. Draag dunne katoenen nachtkleding. Sommige vrouwen hebben de voorkeur aan naakt slapen. Het is toch beter om iets aan te hebben omdat dit absorbeert. Draag bijvoorbeeld een lange, dunne katoenen pyjamabroek. Daardoor plakken je benen niet zo aan elkaar. 

3. Kies voor dunne. ademende dekens op je bed. Misschien kun je overwegen om een ander soort matras te nemen. Voornamelijk de pocketveringmatrassen blijken goed te ventileren.

4.Neem een klein en stevig verkoelend kussen. De warmte die door nachtzweten ontstaat wil er namelijk uit via je hoofd. Als je ’s nachts last heb van de opvliegers dan kan de warmte niet weg als je in een groot dik hotelkussen ligt weggezakt.

5. Zet een kommetje met water en ijsblokjes op je nachtkastje. Leg daarin een nat washandje. Mocht je dan een flinke hitteaanval hebben dan heb je dit bij de hand om op je voorhoofd te leggen. Het is ook fijn om over je lichaam te wrijven om je op te frissen. Leg er ook een handdoekje bij.

Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang

6. Om slaaploosheid tijdens de overgang tegen te gaan, kun je ook proberen om meer structuur aan te brengen in je avondritueel. Verruil voor het slapen gaan je televisie of je telefoon door een fijn boek. Dit geeft je rust en ontspanning. Een blauwe scherm vertraagt namelijk de aanmaak van melatonine. Ga lekker even in de douche of doe wat ontspanningsoefeningen. Wanneer je dit vaker doet herkent je lichaam dit na verloop van tijd op als bedtijd.

       Lees ook: Happy op yoga

7. Zorg voor voldoende beweging overdag. Minimaal 30 minuten actief bewegen per dag en dan het liefst zoveel mogelijk buiten. Lekker in de frisse lucht. Ga op de fiets boodschappen doen, neem een hond of maak iedere dag een heerlijke wandeling.

8. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je slaapkamer donker, koel en goed geventileerd is. Zorg dat je niet gestoord wordt door geluiden die je wakker kunnen houden. Wat bij een goede vriendin heel goed werkt zijn oordopjes en een slaapmasker

9. Vermijd zware maaltijden voor het slapen gaan. Wees voorzichtig met nicotine, alcohol, en cafeïne houdende dranken (zoals koffie, cola, zwarte of groene thee). Allemaal triggers om slecht te slapen.

10. Mocht het echt niet lukken en blijf je maanden lang slecht slapen, dan kun je het beste professionele hulp inschakelen. Je kunt een afspraak maken bij je huisarts maar je kunt ook denken aan andere hulporganisaties. Organisaties die niet alleen kennis hebben van slapeloosheid, maar gespecialiseerd zijn in de combinatie van overgangsklachten en slapeloosheid. Je hebt hier geen verwijzing van een huisarts voor nodig en meestal wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar bij een aanvullende verzekering. Eventueel kan je je aanmelden bij een slaaptherapeut voor slaaptherapie. Dan ga je samen werken om weer een gezond slaappatroon te creëren.

Bron : Care for Woman, Overgang.info.nl, Avogel.nl

Overwin je Overgang

Overwin je Overgang is een informatief E-book dat in het bijzonder opgesteld is voor vrouwen in de overgang die last hebben van de typische overgangsklachten. Het boek helpt je te begrijpen wat er gebeurt met je lichaam tijdens de overgang. Je kunt het boek lezen als je meer over de overgang te weten wilt komen maar ook als je jouw klachten daadwerkelijk wilt verminderen.

Het boek staat boordevol praktische tips en adviezen. Het bied een vijftal bonussen, waar je helemaal niets voor hoeft te betalen.

Een aanrader voor slecht € 29,-

NIET GOED = GELD TERUG GARANTIE

Je kunt het boek direct HIER ONLINE DOWNLOADEN

Overwin je overgang E-Book
Overwin je Overgang

Bewaar deze pin voor later:

Een gedachte over “Waarom slaap ik zo slecht tijdens de overgang?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s