De overgang en suiker

De overgang en suiker

Opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, het valt allemaal niet mee in de overgang. Maar wist je dat voeding een rol kan spelen? Vooral suiker kan een boosdoener zijn. Ik ben eens op onderzoek uit gegaan.

Ben jij ook zo dol op suiker?

Al die heerlijke chocola, taartjes, koekjes, snoepjes en bonbonnetjes. Hét voedsel waar je nu zo’n trek in hebt door al het geschommel in je bloedsuikerspiegel (door de verminderde oestrogeen).

Oestrogeen wordt voor het grootste deel in de eierstokken geproduceerd. De eierstokken verliezen voor een groot deel hun functie waardoor de eicellen opraken. Daardoor wordt het oestrogeengehalte steeds minder. Dit lage gehalte veroorzaakt ook de meeste overgangsklachten. En als we dan ook nog een reep chocola op eten dan krijgen we een schommeling van het hormoon. Blijf dan maar bij je ventilator in de buurt!

Suiker kan dus je overgangsklachten flink verergeren. Het verergerd vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten.  Zo heeft suiker niet alleen invloed op de hevigheid ervan maar ook op de frequentie.

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

De opname van calcium

Suiker zorgt er ook voor dat calcium slecht wordt opgenomen. Door het natuurlijke verouderingsproces wordt er meer bot afgebroken dan het lichaam kan aanmaken. Daardoor wordt de botdichtheid minder. Het is dus heel belangrijk dat we het mineraal calcium binnenkrijgen tijdens de overgang. Dit omdat calcium het risico op botontkalking (osteoporose) verkleint.

Blaas- en urineweginfecties

Tijdens de overgang heb je veel sneller kans op een blaas- of urineweginfectie. Door het verouderingsproces wordt het slijmvlies in de blaas en de plasbuis dunner. Ook de spierspanning neemt af zodat het voor bacteriën makkelijker is om de blaas binnen te dringen  en er veel gemakkelijker vaginale- en urineweg infecties kunnen ontstaan.

Suiker werkt als een soort voedingstof voor de slechte bacteriën. Hierdoor geneest het allemaal minder snel en als we dan die zak bitterkoekjes erbij opeten verergeren de bijbehorende klachten alleen nog maar meer.

Snelle suikers zitten in:

 • koek
 • snoep
 • chocolade
 • vruchtensappen
 • frisdrank
 • witte rijst
 • witmeelproducten (brood en past)
 • ijs etc.

Al deze producten zitten vol met snelle suikers. Deze zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. En dat is niet goed. Om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, wordt er insuline aangemaakt. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel ook weer heel snel.

Een handige regel om te onthouden:

Snelle suikers zijn koolhydraten die snel worden omgezet in glucose, hierna snel worden opgenomen in het bloed en daardoor de bloedsuikerspiegel snel zal laten stijgen.

De hogere insulineproductie zorgt vervolgens ook weer voor schommelingen in je oestrogeen- en progesterongehalte. Welke op hun beurt weer de overgangsklachten veroorzaken of versterken. Besef dus dat het innemen van snelle suikers heel ongezond voor je is. Probeer ze daarom te vermijden!

Vitamines en supplementen online kopen

Hoe snelle suikers vermijden?

Als je boodschappen gaat doen lees dan, voor dat je iets koopt, het etiket goed door. In veel producten worden ‘snelle’ suikers verstopt. Lees ook de etiketten van de producten die je in huis hebt staan. Let goed op de benamingen want het zit echt in heel veel producten.

Hieronder een lijstje met benamingen voor die ‘snelle’ suikers:

 1. Agavesiroop
 2. Ahorncrème
 3. Ahornsiroop
 4. Appelsapconcentraat
 5. Beetwortelsap
 6. Bietenstroop
 7. Caramel
 8. Carob (fruit) syrup
 9. Carobella syrup
 10. Castor melis
 11. D-glucose
 12. Dadelstroop
 13. Demerara
 14. Dextrose
 15. Dextrine
 16. Esdoornsiroop
 17. Fruitconcentraat
 18. Fruitextract
 19. Fruitsapconcentraat
 20. Fructose
 21. Fructose-glucosestroop
 22. Fructosesiroop
 23. Galactose
 24. Geconcentreerd vruchtensap
 25. Gehydrateerd rietsap
 26. Gemoute gerst
 27. Gerstmoutstroop
 28. Gierstsiroop
 29. Glucose
 30. Glucosesiroop
 31. Glucose-fructosestroop
 32. Honing
 33. Inulinestroop
 34. Invertsiroop
 35. Isoglucose
 36. Johannesbroodpitsiroop
 37. Karamel
 38. Lactose
 39. Maïsmoutstroop
 40. Maïsstroop
 41. Maïszoetstof
 42. Maltol
 43. Maltose
 44. Maltstroop
 45. Maltosestroop
 46. Mannose
 47. Maple Syrup
 48. Melasse
 49. Panocha
 50. Panela
 51. Poedersneeuw
 52. Rietsap
 53. Rijststroop
 54. Saccharos
 55. Sorghumsiroop
 56. Vaste maïsstroop
 57. Vruchtenextract
 58. Vruchtenconcentraat
 59. Vruchtensap
 60. Vruchtensapconcentraat

Tip: Kookboeken voor koken onder suiker

# Natuurlijk! Zonder suiker kookboek

Anne Marie Reuzenaar is orthomoleculair voedingsdeskundige en auteur. In de loop der jaren heeft ze diverse informatieve kookboeken  geschreven waar inmiddels meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht. Ook schrijft ze columns voor gezondNU magazine.

Natuurlijk! Zonder suiker kookboek is een gezond kookboek en gaat over echt gezond eten oftewel recepten zonder pakjes en zakjes, zonder suiker en vrijwel geheel koemelk- en glutenvrij. Gezond, maar vooral ook heel lekker en toegankelijk eten voor iedereen.

#Foodsisters

Gezonde, lekkere & makkelijke recepten zonder suiker

Gezonde, lekkere & makkelijke recepten zonder suiker

Janneke Koeman is al meer dan 17 jaar werkzaam in de wereld van Voeding en Diëtetiek. Samen met haar zus Amande is ze kookboeken gaan uitgeven onder de naam: FOODSISTERS. Als zussen zijn ze een gouden team. Ze willen mensen helpen, met de kookboeken, door op een simpele manier eerlijke informatie te geven. Een gezond gewicht is voor iedereen haalbaar.

Gezonde, lekkere en makkelijke recepten zonder suiker is een kookboek met handige weekmenu’s die goed vol te houden zijn. Het zijn simpele en gevarieerde recepten, met de juiste voedingsmiddelen. Ze staan in een mum van tijd op tafel en zullen bij iedereen in de smaak vallen.

Het hormoon dat je gewicht bepaalt

Het is erg moeilijk om niet in de verleiding te komen van zoetigheid als je uit eten gaat, bij vriendinnen op visite bent, of een verjaardag viert. En wat nog het ergste is: suiker is verslavend. We geven vaak toe en eten die lekkere zoetigheid zoals dat chocolaatje, het wijntje en die pizza.

Hierdoor stijgt dan de bloedsuikerspiegel en die gaat weer als een gek naar beneden. Het gevolg: suf en moe. Daardoor weer trek in zoet en zo blijf je in dat cirkeltje ronddraaien.

Ook een nadeel van een hoge insulineproductie is dat het de stofwisseling verstoort. Want zolang er insuline in het bloed circuleert, stopt het lichaam met verbranden van vet en gaat het lichaam vet vasthouden. Daarom is insuline de sleutel tot afvallen.

Glucagon

Er is nog een hormoon dat verantwoordelijk is voor je gewicht naast insuline, namelijk glucagon

Glucagon is het hormoon dat verantwoordelijk voor je vetverbranding. Bij insuline en glucagon geldt dat er maar één de baas is. Als glucagon uit het veld wordt geslagen door insuline, dan verbrand je geen vet meer. Wat je de afgelopen uren hebt gegeten bepaalt of je hoge of lage insuline en glucagon waardes hebt.

Door bewust te kiezen wat je eet en drinkt, communiceer je met je hormonen. Door glucagon aan het werk te zetten krijg je meer energie, en dat slanke figuur. En daar gaat het allemaal om. We willen die rolletjes kwijt!

Veel van de diëten richten zich op het minderen van calorieën, waardoor je steeds weer honger krijgt. Je valt eerst wat kilo’s af en vervolgens komen er ook weer bij. Het zogenaamde jojo-effect. Als je een suikerdetox neemt reinig je je lichaam van overtollige suikers en zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je gewicht gaat verliezen. 

Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een gezondere hormoonhuishouding. Daardoor voel je je een stuk beter en verlies je gewicht. 

Extra tip: 20Dagen suikervrij

20dagen suikervrij van Ria Kamelle

20Dagen suiker vrij

Speciaal voor 40+ vrouwen die in de overgang ofwel menopauze zijn, is dit product ontstaan: ‘20 Dagen Suikervrij’. Het programma bestaat uit een e-boek dat volledig in kleur is uitgebracht met dagmenu’s voor 20 dagen lang, een startersgids met stap voor stap uitleg, boodschappenlijstjes, toegang tot een besloten Facebook groep, bonus e-boek met 10 recepten voor suikervrije dranken, bonus e-boek met 10 recepten voor suikervrije lekkernijen en tot slot motivatie e-mails.

Het is geen dieet maar een suikerdetox. Je gaat je lichaam voor het eerst goed reinigen van alle schadelijke suikers. Je begint weer te proeven hoe voeding hoort te smaken. Je zult na de suikerdetox voor langere tijd een stabiele bloedsuikerspiegel hebben. Hierdoor ga je vanzelf gewicht verliezen. Gemiddeld vallen gebruikers van 20 Dagen Suikervrij 3-7 kilo vet af. Je hoeft geen calorieën te tellen en krijgt ondersteuning vanuit de community.

20Dagen suiker vrij  heeft een duidelijk begin en eind. Je volgt 20 dagen lang de recepten volgens een specifiek dagmenu. Als ik de reviews bekijk dan lees ik veel goede reacties: ‘een goed te volgen programma’, ‘prima vol te houden’, ‘de recepten zijn stuk voor stuk lekker, ook voor degenen die niet mee doen aan de detox’, ‘energie is toegenomen’, ‘buikomvang is minder’ en waar we het zeker voor doen: ‘de overgangsklachten zijn verminderd’.

Het programma is speciaal ontwikkeld voor 40+ vrouwen die in de overgang zijn. Hier is dus rekening mee gehouden. Zo zal je bijvoorbeeld:

 • Weinig tot geen pittige recepten tegenkomen i.v.m het aanwakkeren van opvliegers
 • Hoef je niet een keer apart te koken, je gezin kan meegenieten
 • Is er een community zodat je contact kunt opnemen met andere vrouwen die de suikerdetox ook volgen
 • Eenvoudige en snelle recepten: geen gedoe in de keuken

ONTDEK HOE OOK JIJ IN 20 DAGEN GEEN TREK MEER HEBT IN ZOET EN ÉÉN KLEDINGMAAT VERLIEST ZONDER EEN HONGERGEVOEL

Speciaal voor 40+ vrouwen

20dagen suikervrij

Volg het stappenplan voor 20 dagen en verlies 3-7 kilo overtollig vet

Heb jij nog tips?!

Wil je na het lezen van dit blog nog iets zeggen over hoe jij met suiker omgaat? Was je verslaafd aan suiker, maar heb je jezelf aangeleerd om veel minder suiker te eten en hoe heb je dat gedaan? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

Meer informatie over de overgang

Wil je meer weten over de overgang en wat voor invloed suiker nog meer op de overgang heeft? Dan is de cursus: ‘overwin je overgang’ ook van Ria Kamelle vast iets voor jou. Dit is een cursus, volledig online te volgen en is speciaal ontwikkeld voor vrouwen in de overgang.

Lees ook mijn blog over Slank door de overgang!

Bewaar deze pin voor later:

De overgang en suiker

Een gedachte over “De overgang en suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s