Overgang en angst

De overgang is voor veel vrouwen een fase in hun leven van bezinning, waarin ze terugdenken en begrip willen vinden voor bepaalde gebeurtenissen in het verleden. Ook is het een fase, waarin je, je huidige leven, onder de loep neemt. Al de gedachten, gevoelens en emoties komen nu dubbel zo hard binnen.

Als ik aan het schrijven ben dan moet ik zeggen dat ik zelf ook regelmatig deze gedachten heb.

Ik denk vooral veel terug aan mijn moeder. Een hele lieve zorgzame vrouw, die er altijd was voor mijn vader, voor mijn zus en voor mij.

Mijn moeder was in haar laatste jaren ziek. En eigenlijk weten we nu, 23 jaar na haar overlijden, nog steeds niet wat ze precies had. Regelmatig zag ik de angst in haar ogen als ze weer zo’n ‘aanval’ had gehad en de hele dag stil was. In zichzelf gekeerd. Ook de angst omdat ze bang was dat je verder zou vragen. Ze was niet iemand die constant liep te zeuren. Het liefst wilde ze dat niemand  zich ongerust zou maken, een eigenschap die ik van haar heb geërfd.

Keihard was ze voor zichzelf, als wij het maar goed hadden. Maar op het laatst ging die vlieger niet meer op. Wij zagen ook wel dat er iets mis was maar konden het niet thuis brengen. De dokters ook niet. Tot het te laat was en mijn vader me ’s nachts belde: Kom je hier naartoe? Het gaat niet goed, reken maar op het ergste… Daar ging ze, 51 jaar en ze liet ons achter met een heleboel vragen. Vragen die nooit beantwoord zullen worden.

Op die bewuste dag, toen ze overleden was, hebben wij gezegd ‘Laat haar maar met rust. Ga niet nog meer van die akelige onderzoeken bij haar doen. Het is goed zo’. Achteraf hebben we daar heel veel spijt van. We weten niks. Alleen dat haar hartje ermee is gestopt.

Het maakt dat ik mij soms eenzaam voel, het grijpt me soms naar de keel dat ik nog zoveel aan haar moet denken en nog zoveel aan haar wil vragen. Het gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid. Het gevoel dat je iemand zo erg mist..

Oestrogeen spiegel

De redenen dat er angst en paniek kunnen optreden tijdens de overgang zijn verschillend, maar spelen vaak samen een rol. Allereerst kan het wisselen en dalen van de oestrogeen spiegel een belangrijke oorzaak zijn.

 Wanneer tijdens de overgang de oestrogeenspiegel via schommelingen drastisch daalt kan dat een enorm effect hebben op het lichaam, maar dus ook op het welbevinden van de vrouw. Oestrogeen zorgt er onder meer voor dat er neurotransmitters (‘stofjes’) in de hersenen worden aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen. Serotonine en endorfine zijn daar twee van. 

De meeste emotionele klachten tijdens de overgang zien we jaren voor de overgang. Dit is de periode dat de hormoonspiegel sterk wisselt en daalt. Na de overgang komt dit proces tot stilstand en blijft de oestrogeenspiegel laag. Sommige wetenschappers wijten de stemmingswisselingen dan ook eerder aan de wisselingen in het oestrogeenniveau dan aan de hoeveelheid oestrogeen. Het lichaam zou na de overgang een nieuwe hormonale balans kunnen vinden.

Daarnaast kan het een rol spelen dat er dingen gebeuren in de omgeving van een vrouw, dat haar uit balans brengt. Denk bijvoorbeeld het uit huis gaan van de kinderen, de moedertaken verschuiven. De kinderen vragen op een andere manier de aandacht.

Ook het besef van ouder worden kan angstgevoelens opwekken. Het idee dat je in een fase zit die hoort bij ouder worden kan leiden tot nare gedachten en angstgevoelens. Tot slot kan ook een aanleg tot het ontwikkelen van depressieve en/of angstige gevoelens aanwezig zijn. De fase van de overgang is dan zo’n fase waarin ze weer de kop kunnen opsteken.

Wat kan je zelf doen aan angstgevoelens in de overgang

In de overgang kunnen er veel gedachtes zijn die sterke emoties veroorzaken. Dat de emoties sterker zijn wordt met name veroorzaakt door de disbalans in de hormoonspiegel. Het beste is om te beseffen dat dit gebeurt in je lichaam en dat dit allemaal heel normaal is. Je kan zelf iets doen met je gedachten. Je kan je bewust worden van je houding naar het leven toe en de gedachtes die daarbij horen.

# Besef dat het een fase is in je leven en dat die ook weer overgaat! Het hoort erbij en elke vrouw krijgt ermee te maken. Er komt weer een nieuwe fase aan waarin je na verloop van tijd je balans weer terug vind en er andere leuke elementen aan je leven worden toegevoegd.

# Je kunt zelf aan de slag met het kijken naar en het aanpassen van je gedachtes. Negatieve gedachtepatronen kun je doorbreken door er helpende gedachtes voor in de plaats te zetten. Je kunt hierbij gebruik maken van en ook hulp zoeken bij mindfulness, meditatie, cognitieve therapie of een andere vorm van coaching.

Gezond leven

Wat altijd al geld maar nu nog veel sterker: Leef gezond! En dan zijn er drie belangrijke elementen: eet gezond, beweeg en probeer stress te vermijden. Bij gezonde voeding moet je denken aan voldoende verse groenten en fruit, volkoren producten, kwark, weinig vlees, twee keer per week vis, noten en zaden. Over voedingsadviezen is natuurlijk al veel geschreven. In het boek “Hormoonbalans voor vrouwen” van Ralph Moorman vind je specifieke voedingsadviezen voor vrouwen in de overgang. 

Bewegen is het tweede belangrijke element. Bewegen in de vorm van regelmatig fietsen, wandelen of in de sportschool rauzen is ook heel goed. Lekker hardlopen kan ook heel goed zijn om je gedachten te verzetten en je angst te verminderen.

Tot slot is het van belang dat je stress probeert te vermijden.  Gun jezelf fysieke ontspanning en ook geestelijke ontspanning in de vorm van meditatie, mindfulness en yoga.

Lees mijn blog Happy op yoga voor meer informatie over wat yoga voor je kan doen tijdens de overgang

Word de beste versie van jezelf!” E-Book

Het “Word de beste versie van jezelf e-book” is geschreven om jou verder te helpen in het leven. Het e-book is vooral gericht op het verbeteren van je mindset.

Bewaar deze pin voor later:

Slim omgaan met angst tijdens de overgang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s