Happy in de overgang

Wandelen

Veel vrouwen zijn moe in de overgang. Vaak is slecht slapen de oorzaak. De vermoeidheid is ook dikwijls gerelateerd aan de hormonale veranderingen. Bij iedere vrouw in de menopauze kan die vermoeidheid zich anders uiten. De ene vrouw voelt zich voortdurend zwak en heeft een tekort aan energie. Een andere kan plotselinge aanvallen hebben van intense moeheid op bepaalde momenten van de dag. In beide gevallen belet uw toestand u om de dagelijkse taken uit te voeren of om u op iets te concentreren.

De hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk en geestelijk minder energiek voelt. Ook het tekort aan oestrogeen kan gevolgen hebben voor u energieniveau.

Dan komt daar nog bij dat we ’s nachts slechts slapen door nachtelijk zweten, veel plassen en dan weer moeilijk in slaap komen. Alles bij elkaar zit je in een cirkel die maar doordraait.

Hoe krijg je weer energie?

Wandelen!

Wandelen zorgt ervoor dat je je minder moe voelt. Wandelen is ook de  meest bekende en beoefende beweegvorm. Lichamelijk bewegen is een super middel om mentaal stappen te zetten. Stappen naar kleine aanpassingen in je leefstijl bijvoorbeeld, waardoor je je beter voelt, gezonder wordt en beter opgewassen bent tegen mogelijke hindernissen die de overgang met zich mee kan brengen. 

Als je wandelt ga je vooruit. Dat lijkt een open deur, maar je bent in beweging. En beweging zorgt ervoor dat er allemaal fijne stofjes vrijkomen en de energie gaat stromen. Wandelen brengt balans.

Hierom is wandelen goed voor je:

#Maakt alert – verbetert de zuurstofstroom in het lichaam, laat de hoeveelheid hormonen die ons wakker maken stijgen.

#Goed voor je suikerspiegel – een korte wandeling van 15 minuten na de maaltijd verbetert de bloedsuikerspiegel meer dan eenmaal per dag een grote wandeling.

#Verbetert je humeur – minstens driemaal per week een half uur stevig wandelen helpt negativiteit, angst en depressie verminderen.

#Maakt creatief – mensen die buiten wandelen krijgen gemakkelijk nieuwe ideeën in vergelijking met mensen die binnen zitten.

#Beschermt je brein – ouderen die wandelen laten minder achteruitgang van hun geheugencentrum zien

#Helpt bij leren – wanneer je meer beweegt ben je beter in staat om nieuwe aangeleerde kennis te onthouden 

#Goed voor de darmflora – vrouwen met een actieve leefstijl die regelmatig wandelen hebben meer darmbacteriën van het type Bacteriodes en daarmee een gezonde darmflora en algehele gezondheid. Mensen die vaak wandelen hebben minder last van obstipatie

#Kan helpen bij afvallen – meer bewegen maakt je spieren sterker en je verbrandt meer calorieën. Wandelen vlak na de maaltijd is effectiever om af te vallen dan wanneer je een uurtje wacht

Ook in, tijdens en na je overgang:

#Gaat stress tegen – kan een krachtig medicijn zijn tegen stress, zeker als je het combineert met ontspanningsoefeningen (overgang en stress gaan slecht samen)

#Goed voor je skelet – gaat achteruitgang van je botdichtheid tegen, waardoor je minder risico loopt op botbreuken ( de overgang versnelt de achteruitgang van je botdichtheid)

#Goed voor hart- en bloedvaten – Wanneer je 5 dagen per week minstens 30 minuten wandelt, kan dat de kans op problemen aan hart en bloedvaten met 19% laten dalen. ZElfs als je maar 1 uur per week wandelt, heb je al een kleinere kans op hart- en vaatziekten ( de overgang vergroot je risico op hart- en vaatziekten)

#Je gaat er beter door slapen – je slaapt beter als je wandelt / beweegt

Tip – Pluk de dag

Een tip die goed uitpakt als je steevast veel te vroeg wakker bent en niet meer kunt slapen is: Ga wandelen! Ook al is het heel vroeg, ook zonder hond. Daar is niks geks aan. Gewoon doen!

Wandelen is een grote vetverbrander!

Het is wetenschappelijk bewezen met een Amerikaanse studie. Met veel wandelen verbrand men veel meer calorieën dan aanvankelijk werd gedacht. Wie flink doorstapt, kan volgens de onderzoekers in een uurtje zelfs een groot stuk appeltaart met slagroom wegwerken.

Onderzoekers gingen er tot voor kort van uit dat je per vijf kilometer wandelen gemiddeld 45 calorieën per kilometer verbrandt, meldt RTL nieuws. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers van de Southern Methodist University, die het calorieverbruik tijdens wandelen in 2019 nog eens testten, verbranden de meeste mensen waarschijnlijk veel méér.

Zo werden in eerdere studies relatief weinig wandelaars onderzocht, werd er onvoldoende rekening gehouden met de verschillende lichaamstypes en werd er vooral naar slanke mensen gekeken, die relatief minder calorieën verbranden dan zwaardere mensen. De deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek waren tijdens hun wandeltochten echter veel meer calorieën kwijtgeraakt.

Een groot stuk appeltaart met slagroom

Volgens de Amerikanen is het veel aannemelijker dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer zestig kilo tijdens een wandeling van vijf kilometer per uur rond de zestig calorieën per kilometer verbrandt (en dus driehonderd per uur). Wie met dit postuur een beetje stevig doorstapt en 6,5 kilometer per uur haalt, verbrandt zelfs zeventig calorieën per afgelegde kilometer. Dat zijn maar liefst 455 calorieën! Oftewel: een groot stuk appeltaart, mét slagroom! Met één uurtje lopen!   (Bron Margriet.nl)

Ik kwam een hele leuke site tegen over wandelen! Met heel veel tips en inspiratie. Dus ben je op zoek naar een mooie wandelroute? Ontdek duizenden kilometers netwerk en vind de mooiste routes of plan je eigen route. Kijk op de website van Wandelnet

www.Wandelnet.nl

Bewaar deze pin voor later:

Een gedachte over “Wandelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s